Begeleiding
Advies
Training
Training interculturele competentie voor Nederlanders en Duitsers

„Een succesvolle interculturele communicatie mislukt niet vanwege interculturele verschillen, maar vanwege de aanname dat deze verschillen niet bestaan.“ (vrij vertaald naar Rose-Neiger)

Wie als Nederlander zaken doet met Duitsers, of andersom, krijgt te maken met zakelijke gebruiken die onderling nogal verschillen. Zo trekt de Nederlander zijn jas uit als hij begint met werken. De Duitser trekt zijn jas juist aan. Praten over koetjes en kalfjes is in Nederland een gewoonte 'om het ijs te breken'. Echter: uw Duitse zakenpartner kan u onbetrouwbaar vinden als u niet direct tot zaken komt. Deze verschillen kunnen wel eens tot een misverstand leiden.

Komt u beroepsmatig regelmatig in contact met mensen van de andere nationaliteit (Nederlanders of Duitsers), en wilt u:

  meer inzicht krijgen in culturele verschillen tussen Nederlanders en Duitsers, zonder te vervallen in stereotypen,
  een langdurige, optimale en succesvolle zakenrelatie opbouwen,
  misverstanden voorkomen,
  meer leren dan de geijkte 'tips and tricks' over wat je in Duitsland cq. Nederland wel of niet moet doen,
  heersende omgangsvormen en typische gedragspatronen in het zakenleven onderkennen,
  zekerder worden in het omgaan met de ander,
  meer grip op de situatie houden?

Volg dan de training 'Interculturele competentie voor Nederlanders en Duitsers'. Deze 2-daagse training heeft idealiter 50 % Nederlandse en 50% Duitse deelnemers.

Aan de hand van ervaringen van deelnemers, maken we zogenaamde cultuurstandaarden zichtbaar. Dit zijn waarden, basisaannames, vanzelfsprekende verwachtingen die in een specifieke cultuur heersen.
Tijdens de training maakt u kennis met deze basisbepalingen. Niet alleen die van de ander, maar juist ook de basisbepalingen in uw eigen cultuur. Zodat u zich bewust wordt van hoe u op de 'vreemde' ander overkomt. Dit maakt onderling begrip mogelijk en beter omgaan met interculturele situaties.

Na de training bent u alert op de culturele dimensie in het zakenleven, en weet u meer over wezenlijke, culturele patronen in het contrast tussen Duitsers en Nederlanders.

Neemt u voor meer informatie gerust contact op!

drs. Christiane Hilgenberg | Den Bosch | T +31(0)6 23328946 | E-mail: post@duitsland-communicatie.com